Amerika'ya Gideceklere Tavsiyeler

Ekşi Sözlük'ten bir derleme yaptım. Çok güzel tüyolar var, 
bi kenarınızda bulunsun ;)
havaalaninda bagajinizi alip gumrukten disari cikana kadar telefonunuzu acmayin. cok kiziyorlar anlamak mumkun degil.

dininizle ilgili hicbir seyi turkiye'de birakmaniza gerek yok. rahat olun, eglenin.


turkiyede ogrendiginiz ingilizceyi unutun oyle gelin. yoksa ogrendiginiz aksanla en basit kelime water bile dediginizde anlamadiklari zaman mal gibi kalirsiniz.


'oraya esya goturme ordan alirsin, orasi ucuz' diyenleri sallamayip her bokunuzu buraya getirmeyin. hem tasirken rezil olursunuz, hem de hepsini cope atarsaniz. burda gercekten hemen hemen hersey ucuz. en azindan turkiyeye gore.


-alkollü araba kullanmayın
-trafik kurallarına uyun
-polis çevirirse arabadan çıkmayın
-hapse düşmeyin


öyle sadece new york'a miami'ye falan gitmeyin.
kasabalara gidin mesela. kasaba hayatı görün çünkü çok enterasan. ordaki barlarda zaman geçirin.
banliyölere gidin. hani amerikan korku filmlerinde kız 'help' diye bağırırde kimse çıkmaz. sende ne salak iş bu dersin ya ha işte onun nasıl gerçek olduğunu anlarsınız banliyölere giderseniz.


zamanınız ve paranız varsa alaskaya bi uğrayın. orasıda çok enteresan. insanların yaşayış biçmi, sokakların bo
ş olması, uzun bi süre geceyi yada gündüzü yaşamak falan ilginç şeyler bunlar.

son olarak sakın zencilerin çoğunlukda olduğu yerlere gitmeyin. hepsi tek başına çok tatlı muhabbeti olan çok çeker insanlar lakin bir araya gelince götünüzden kan alırlar yemin ediyorum.

aklınıza mukayyet olun. amerika'nın maceralarla donatılmış bir mekan olduğunu sakın aklınızdan çıkarmayın.


akliniz varsa is bulup kalin orda, buraya dondugunuze hergun lanet edersiniz yoksa.


kural ve kanunlara çok ama çok dikkat edin. esnetmeye gelmez, adamın gözünün yaşına bakmazlar.


çok parasız kalırsanız orada ucuz olan, burada pahalı olan ürünleri belirli bir komisyon alarak gönderebilirsiniz. 


visconsin'e giderseniz sut urunlerinin tadini cikarin. taco bell'e abanin. cheese curdleri bol ketcapla deneyin. gidebilirseniz bir packers macina gidin. gelirken de bi kasa mountain dew getirin.


daha uçağa binmeden türkiye'deki havalimanında ekstradan güvenlik önemleri ile karşılaşacaksın sakın şaşırma. adamlar seni saha ülkelerine gelmeden kendi ülkende güvenlik taramasına tabi tutuyor.


uçaktayken gümrük formu dolduracaksın ve formda yiyecek getirip getirmediğine dair soruya rahatlıkla "hayır" diyebilirsin. valizimde incir ve zeytin olduğu halde "yiyecek yok" dedim bir sorun olmadı. ayrıca formda kalacağınız adresi de belirtmeniz gerekiyor.
havalimanına inince seni uzun bir pasaport kontrol kuyruğu bekliyor olacak ve en az yarım saat kuyrukta bekleyeceksin. çok defa giriş çıkış yapmama rağmen bana hiç otel rezervasyonu sormadılar ama rezervasyonu olmayan yolculara ciddi sıkıntılar yaşatan pasaport polisleri de gördüm. o yüzden kalacağınız otelin rezervasyon evrakını yanınızda bulundurun.


insanların avrupa'daki gibi kendini beğenmiş veya şımarık olmadığını görüp mutlu olacaksın.


giyim alışverişi yaparken deneme kabinine girdiğinde sana yanında kaç kıyafet aldığını soracaklar, bu bizim açımızdan alışık olmadığımız ve insanı hırsız yerine koyan aşağılayıcı bir muamele ama ne yapalım şimdiden haberin olsun ki şaşırma. salaklar kıyafetlere alarm takmak yerine soyunma kabini önüne bekçi dikip manuel kontrol yapıyorlar.


araba kiralamak inanılmaz basit ve kolay, ne aracı alırken ne de teslim ederken çizik var mı diye bakan yok, ilginç acayip rahatlar.


abd'de herşey büyük. insanlar şişman, porsiyonlar büyük, arabalar kocaman, evler geniş.
alışveriş açısından bu aralar pek cazip değil. dolardaki yükseliş nedeniyle fiyatlar ya türkiye ile aynı ya da türkiye'den pahalı. bunun birkaç istisnası var özellikle telefon ve tablet açısından hala abd fiyatları türkiye'ye göre iyi.


abd'de kimi eyaletlerde "hi", "hello" veya "how are you" yerine "how are you doing" kullanılır. buna cevap vermek için sadece "thanks" deyin geçin yoksa "fine how about you" ya da "fine thanks and you" gibi uzatmalara gerek yok.


pos cihazlarında pin kod sorulmuyor bunu bilin ve her seferinde sliplere imza atacaksınız haberiniz ola.


garsona kredi kartıyla ödeme yaptığında sana bahşiş miktarını belirtebileceğin bir slip imzalatırlar bilgin olsun yani nakitim yoktu bahanesi devredışı. oraya yazdığın bahşiş tutarı sen restorandan ayrıldıktan sonra otomatik olarak kartından çekiliyor.


domuz kaburgaları ve ribeye steakler nefis. müslüman değilseniz veya günah işleme konusunda tereddüt yaşamıyorsanız mutlaka barbekü soslu domuz kaburgası yiyin.


california'ya gidin. 


eger bir kac aydan fazla kalacaksaniz ve new york, chicago gibi buyuk sehirlerden birine gitmiyorsaniz, bir ekmek alabilmek icin daglari ormanlari asarim her gun demiyorsaniz, bir kac bin dolari cebinizde bulundurup gittiginizde araba almalisiniz. eger calismak icin yada bir kac sene kalmak icin gidiyorsaniz, ilk isinizden biri social security number almak ve secured credit card cikartmak olmali. craigslist size ev, araba, ivir-zivir bulma acisindan yardimci olacaktir.


bireysel silahlanmada dünya birincisi olduklarından ötürü (herkeste silah var 1 tane de değil 5-10 tane silah var) polis sizi durdurduğunda kesinlikle arabanızdan çıkmayın, camınızı açtıktan sonra örneğin ruhsatınız torpidoda polise pardon torpidodan ruhsatımı alabilir miyim demeden kesinlikle torpidoya davranmayın. her gün 3-5 polis kurşunlandığından ötürü takıntılı adamlar aman dikkat. bir de saygıda kusur etmeyin unutmayın tatlı söz yılanı deliğinden çıkarır ve amerikalılar için bir kaç eyalet dışında (new york etc.) tatlı söz bir yaşam biçimidir.


3-5 tane kredi kartınız olsun ve kredi kartı kullanım oranınızı %20'de tutmaya çalışın. mesela 10k$ limiti olan karttan ayda 2k$'dan fazla harcamamalısınız. eğer borçlarınızı zamanında öderseniz ve utilization'ınızı düşük tutarsanız kredi notunuz yükselecektir ve amerika'da kredi notunuz kadarsınız (araba, ev sigortanızdan iş bulmanıza her şeyi etkiliyor. ne kadar güvenilir olduğunuzu kredi notunuza göre değerlendiriyorlar)


tekrar söylüyorum 3-5 kredi kartınız olsun amerika'da yaptığınız alışverişlerden %5'e kadar cash back alabilirsiniz. hangi kredi kartının hangi üründe o ay %5 cash back verdiğini takip edin. mesela discover kredi kartı bu ay grocery harcamalarında %5 cash veriyor. dolayısıyla ne zaman whole food, wallmart vs. gitsem discover kredi kartımı kullanıyorum. %5 komisyonunuzu bankaya bırakmayın. geçen sene 10k$ cash back aldım havadan gelen bir para.


ilk geldiğinizde muhakkak bankada hesap açın, kredi kartı çıkartın. kredi kartı çıkarırken banker'e kredi notunuzun oluşması için kredi kartı çıkardığınızı söylerseniz size university card çıkartma imkanları mevcut. eğer university card çıkartamazsanız muhakak secured card çıkartın (secured card'da içeri 1000$ koyuyorsunuz size içeri koyduğunuz parayı size limit olarak veriyor)


american dream'e inanın amerika'da dürüstçe ve sıkı çalışırsanız ve doğru şekilde harcarsanız 10 sene içinde ilk milyonunuzu yaparsınız. zengin ve mutlu olabilirsiniz.
şimdiden gelecek bütün arkadaşlara hayırlı olsun diyorum


not: aklıma geldi bunu da yazim şuraya hesap açtıracağınız bankayı iyi seçin gidip bank of america'dan hesap açtırırsanız iliğinizi kemiğinizi sömürürler (bizdeki iş bankası gibi) bulunduğunuz eyaletdeki bankaları iyi bilin. örneğin benim bulunduğum yerde zion bank var. onlarla çalışmam karşılığından 1000$ cash para verdiler. güzel bir transfer bonusu havadan gelen para bu fırsatları değerlendirin.


bir şey daha var amerikalılar karşılıksız verilen hediyelere alışkın değiller. türkiye dönüşünde lokum aldım iş arkadaşlarıma örneğin. adamlar öyle bir şaşırdılar ki neden bu herif bize lokum aldı moduna geldiler. böyle güzellikler yapın alicenap olun çok cömert insan diye bilinin etrafınızda. ilerde işinizin kime düşeceğini bilemezsiniz.


priz girişlerinin farklı olmasından ötürü yanınıza mutlaka adaptörünüzü alın öyle gidin yoksa oraya vardığınızda telefonunuz kapanırsa şarj etmek için önce adaptör aramanız gerekir.


eğer araba kiralayacaksanız mutlaka trafik kurallarını öğrenin. örneğin burada sağa dönüşte kırmızı ışığa bakılmaz bazı yerlerde sola dönüşte sarı yanıp sönüyorsa karşı taraf müsait ise dönülebiir falan filan gibi. ha bi de dur levhaları (yani stop) türkiye deki gibi renk getirsin diye konulmamıştır her dur levhasında durmanız gerekir ve 4 yol ağzı gibi bir yerde dur levhası varsa yol hakkı dur noktasına varış sırasına göre belirlenir yani öyle dur geç yapamazsınız sıranızı beklemeniz lazım. standart bir türk şoför için bunlar çok zor şeyler ama uymazsanız başınıza ciddi bela açabilirsiniz.


ha bir de school bus etraflardaysa çok çok daha dikkatli kullanın çünkü school bus'a çarparsanız sizi amerikan başkanı bile kurtaramaz.
türk ehliyeti ile araba kiralanabiliyor.


dogal guzellik veya doga sporlarina merakliysaniz montana, wyoming ve washington eyaletlerine ugrayin. kuzey bati amerika rafting, kayak ve snowboard, dirt biking, mountain biking , kamp , ice climbing ve rock climbing cennetidir. ayrica fotograf cekmek isterseniz, hem manzara hem dogal yasam cesitliligi acisindan zengin bir suru dogal park ( yellowstone, grand tetons, glacier, mount rainier , moab) gene bu bolgededir.


gitmişseniz dönmeyin.
Share:

0 yorum:

Yorum Gönder