Bozulan Eşyalarınızı Ücretsiz Tamir Ettirin

2009 yılında Amsterdam’da başlayan RepairCafe buluşmaları artık İstanbul’da... Gönüllülerin katılımıyla gerçekleşen etkinliğe bozulan ütünüzü de götürebilirsiniz, sökülen gömleğinizi de. Üstelik tamir işlemi ücretsiz.

Milliyet gazetesinden Gizem Coşkunarda'nın haberi; 

''Bozulan elektronik eşyalarınızı tamir ettirmek istediğinizde aldığınız cevap genellikle, “Buna vereceğiniz tamir parasıyla ürünün yenisini satın alabilirsiniz” şeklinde olur. Hızlı tüketim kültürünün sürekli yeni bir ürün almaya yönlendiren çarkı bu şekilde işler. Oysa bu eşyaların bir kısmını çok basit düzenlemelerle tamir etmek mümkün. İsterseniz elektronik aletinizin marka ve modeliyle internette arama yaparak ilgili sayfalardan nasıl tamir edebileceğinizi öğrenebilirsiniz. “Benim el becerim yok, baksam da başaramam” diyenlerdenseniz her ayın ilk pazar günü RepairCafe’yi ziyaret edebilir, gönüllüler yardımıyla eşyalarınızı ücretsiz tamir ettirebilirsiniz. Türkiye’de Yeryüzü Derneği tarafından hayata geçirilen etkinliğin detaylarını dernek gönüllüsü Hüseyin Varış’la konuştuk. 
Repair Cafe nasıl bir oluşum?
RepairCafe gönüllü bir oluşum. Toplumların sürekli tüketime yönlendirildiği, eskiyenin-bozulanın atılmasının önerildiği, buna bağlı olarak kaynak tüketiminin arttığı, daha çok enerjiye ihtiyaç duyulan bir dünyada, yeni bir girişim olarak yaygınlaşan bir çözüm önerisi. Hollanda’da kadın girişimci, Martine Postma tarafından ilk RepairCafe 2009’da düzenleniyor. Sahneden çekilmek zorunda kalan tamircilerin yerini dolduran RepairCafe onarılacak eşyası olanlara gönüllü onarım ustaları yardımıyla ücretsiz hizmet veriyor. Aynı zamanda sosyal bir ortamda insanların tanışmasını, paylaşmasını, dostluklar kurmasını da amaçlıyor.
Dünyada başka hangi ülkelerde şubeleri bulunuyor? 
Bütün kıtalarda RepairCafe var, Türkiye’nin de katılımıyla ülke sayısı 29 oldu. Biz 1145. şubeyiz. 
Tamir günlerine katılacak kişiler için özellikler arıyor musunuz? Mutlaka bir şey tamir etmeyi bilmeli ya da yanında mutlaka tamir edilecek bir eşya getirmeli gibi? 
Etkinliğin iki tarafı var: Gönüllü onarıcılar ve onarılacak eşyası olanlar. İlk uygulama olacağı için neyle karşılaşacağımızı tam olarak kestiremiyoruz. Elektrikli/elektronik cihazlar, mekanik eşyalar, ahşap eşyalar, giysiler ve bilgisayar yazılımı konusunda uzman gönüllülerimiz olacaklar onarım için. Onarılacak eşyası olanlar da bu eşyalarını getirecekler ve birlikte sorun tespiti yapıp onaracağız. Onarım hizmeti ve küçük malzemeler ücretsiz. Ancak yedek parça gerekirse bunun bedelini eşya sahibi karşılayacak.
Tamir günlerine katılımın bir ücreti var mı?
Hayır. Katılımcılar bir ücret ödemeyecekler, bizim onlara ikramlarımız olacak.
Hangi sıklıkta ve nerede gerçekleşecek?
Her ayın ilk pazar günü Yeryüzü Derneği’nin Kadıköy’deki atölyesini kullanacağız. ''
Share:

0 yorum:

Yorum Gönder