Çöpüne Sahip Çıkan Nesiller Yetiştirelim

Yaşadığımız ev ve evimizin önünü temiz tutuyorken, nefes aldığımız havayı, içtiğimiz suyu ve sakini olduğumuz şehri kirletebiliyoruz. Fakat çevre kirliliği konusu açıldığında her insan gibi biz de bu konudan dert yanıyoruz. İklimler değişiyor, soluduğumuz hava kirleniyor ve içme suyu kaynaklarımız günden güne azalıyor.
Çevre problemlerinin çözülebilmesi için bilmemiz gereken en önemli nokta : Toplumun çoğunluğu çevreci bir tutum edinirse, çevrenin kirletilme oranı zamanla azalacak ve yok olacaktır. Yapılan araştırmalar ve bilim insanlarının gözlemlerine göre, önceden kirletilmiş bölgelere çöp atılma olasılığı daha yüksektir.  İnsanların yeni bir davranış edinmesi çevresel etkenler ile de mümkündür.  Örnek alınan kişiler ve  kalabalıklar tarafından tanınan isimlerin mesaj vermesi, çevreyi temiz tutmaya yönlendirmesi çoğunlukla insanları etkilemiş ve sonunda başarıya ulaşmıştır.
Yetişkinler olarak hayatımızı anlamlı kılmak ve geleceğe daha temiz bir dünya bırakmak adına genç nesillere örnek olmalıyız. Bizim gibi bilinçli insanlar, yerel yönetimler ve yayın kuruluşlarının çabalarıyla kaynaklarımızı korumak, daha yeşil bir dünyada yaşamak ve daha temiz bir havayı solumak mümkün. Eğitim yaşam boyu devam eder ve çağdaş bir yaşam yaşamamıza olanak sağlar.
Çöpe sahip çıkmak, yalnızca onu doğru yere atmak ile değil, bilinçli tüketmek ve gelecek nesilleri düşünerek hareket etmek ile devam eder.
Önemli olan bilginin öğrenilmesi değil, gerçek hayatta uygulanmasıdır. Paylaştığımız bilgileri uygulayacağınıza ve uygulatacağınıza inanıyor, teşekkür ediyoruz.  

Çöpüne sahip çıkan bir vatandaş olmak için;
  •  Tüketime dikkat edelim, mümkün olduğunca doğal ürünler tüketelim. İsraftan kaçınalım.
  •  Mümkün olduğunca ambalaj atığı olmayan, organik ve doğa dostu ürünleri satın alalım.
  •  Kızartma yağlarını kullandıktan sonra lavaboya dökmeyelim, belediyelerin atık yağ kutularına atmak üzere biriktirelim.
  • Düzenli olarak çevre etkinliklerine katılalım. Çevreci ortamlarda bulunmak ve sevdiklerimizi davet etmek konuya farkındalık yaratılmasında önemli bir rol oynayacaktır. Çevre adına yaptıklarımızı sosyal ağlarımızdan paylaşalım.
  •  Giydiğimiz kıyafetlerin eskiyip yırtılmadan yenilerinin alınmamasına, eskimeden yeni oyuncakların alınmamasına özen gösterelim.
    Geri dönüşümü evimizde başlatalım. Organik atıklarımızı kompostlayalım, evimizde en az iki adet çöp kutusu bulunduralım ve organik atıklarla geri kazanılabilir atıkları ayrıştıralım. Tüm bu süreçlere diğer ev sakinlerini de dahil edelim, onların yardımını alalım.
  • Tekrar kullanalım, eskiyen eşyalarımızı değerlendirerek yeni ürünler tasarlayalım. Youtube üzerinde bu konu ile içerik bulmamız oldukça kolay olacaktır.
  • Plastiği hayatımızdan mümkün olduğunca çıkaralım ve uzun ömürlü ürünleri tercih edelim. Böylece daha az çöp üretmiş oluruz.
    İyi bir rehber olalım. Bu konuda bilgilenmek isteyen arkadaşlarımızın sorularına anlaşılır cevaplar verelim ve onları sürekli olarak bilgilendirelim.
  •  Ağaç dikelim, diktirelim. Doğaya, toprağa dokunalım. Dokunmamız mümkün değilse bile, sevdiklerimize çevreci hediyeler alalım. Tema Vakfı üzerinden sevdiklerinizin adına ağaç bağışı yapabilirsiniz.
  • Sağlıklı olmayan plastik poşet ve plastik şişeleri hayatımızdan çıkaralım. Daha sağlıklı alternatiflere yönelelim. Bu konuda sevdiklerimizi bilgilendirelim.
  • Yere çöp atan kişileri yere çöp atmamaları konusunda uyaralım, çöplerin doğaya verdiği zararları anlatalım.

Kaynak: http://www.copunesahipcik.org/copune-sahip-cikan-nesiller-yetistirelim/
Share:

0 yorum:

Yorum Gönder