Stephen Hawking Hakkında 10 İlginç Gerçek

Stephen Hawking Hakkında 10 İlginç Gerçek
1. Stephen Hawking 8 Ocak 1942’de Oxford’da doğdu ve ailenin büyük oğlu olarak St. Albans’da büyüdü. Babası biyolog araştırmacı ve annesi medikal araştırma sekreteriydi. Doğum tarihi fizikçi Galileo Galilei’nin 300. ölüm yıldönümüne denk geldi.
2. 1959 yılında Oxford Üniversite Koleji’ne yazıldı. Matematik okumak istiyordu; ama bu bölüm üniversitede olmadığı için fizik okudu ve doğa bilimlerinden birincilikle mezun oldu.
3. Hawking bugüne kadar on iki onursal derece aldı ve 1982’de Britanya imparatorluk Nişanı ile ödüllendirildi. Kendisi aynı zamanda Kraliyet Topluluğu’nun Akademi Üyesi ve ABD Ulusal Bilimler Akademisi üyesidir.
4. Hawking 21 yaşında ALS hastalığına yakalandı (amyotrofik lateral skleroz). Buna Lou Gehrig hastalığı da deniyor. Yavaş işleyen bir ALS türü olan hastalık zamanla tümüyle felç olmasına yol açmış bulunuyor.
5. 1985 yılında Hawking zatürre oldu ve acil serviste soluk borusunun açılması gerekti. Bu da ses telleriyle gırtlağının hasar görmesine yol açtı. Böylece Hawking’in hemşirelerinden Elaine Mason’ın eşi olan David Mason, fizikçinin sandalyesine klavyeye yazarak çalıştırabileceği bir sintisayzır taktı.
6. Hawking kozmoloji, genel görelilik ve kuantum kütleçekim alanlarına katkıda bulunarak her şeyin teorisini geliştirmeye çalıştı. Özellikle de kara delikler üzerine yoğunlaşarak Hawking radyasyonunu keşfetti.
Aynı zamanda büyük patlama ile kara delik tekilliğini birlikte düşünen ve enformasyon paradoksuna değinen teorileri araştırdı. Bunun dışında yakın yıldızlara ışık hızının yüzde 20’siyle araştırma sondası göndermeyi planlayan lazer yelkenli Starshot projesini destekledi.
7. Isaac Asimov, Carl Sagan ve Michio Kaku’dan sonra popüler bilimin en büyük temsilcilerinden olan Hawking 1988 yılında Zamanın Kısa tarihi adlı bir kitap yazdı. Bu kitap o yıllarda Milliyet tarafından kuponla dağıtılmıştı ve benim de okuduğum ilk ciddi popüler bilim kitabı oldu (Asimov’un kitapları çok daha temel düzeydeydi). Zamanın Kısa Tarihi 20 yılda 10 milyon kopya sattı ve dört yıldan uzun süre boyunca Sunday Times en çok satanlar listesinde kaldı.
8. Stephen Hawking ile Jane Hawking 25 yıl süren evliliğin ve üç çocuğun ardından 1995 yılında boşandılar. Ardından Hawking hemşiresi Elaine Mason’la evlendi. Ancak, uzun ve zorlu geçen bir süreçten sonra 2006 yılında ikinci eşinden de boşandı. Bu sırada Mason’ın felçli Hawking’e kötü davrandığı söylentileri yayıldı ve olay polise kadar taşındı.
9. Hawking ve kızı Lucy, 2007 yılında çocuklara yönelik George’un Kozmik Hazine Avı adlı popüler bilim kitabını yazdı. Bu seri bugüne kadar 4 kitaba ulaştı.
10. Stephen Hawking 2009 yılında Obama tarafından Başkanlık Özgürlük Madalyası’nı aldı. 
Share:

0 yorum:

Yorum Gönder