Çerkes Mutfağından 15 Lezzet

Bir Çerkes olarak en bilinen yemeklerimizi biraz tanıtmak istedim 😊



1- Şıpsi Paste
Şıpsi tavuk ya da kırmızı et kısmı, pasta ise mısır veya buğday unundan yapılan lapadır. Bir şıpsiden bir de pastadan alınarak yenir.


2- Abista
Bir tür Çerkes kaçamağı. Pastaya benzer. Çerkes peyniriyle servis edilir. Yanına yoğurtlu veya sütlü yiyecekler konulur. 


3- Ape Yeşek
Hamurdan yapılır, lokma tatlısı gibidir. Şerbetine bal eklenir.


4- Çerkes Tavuğu
Unlu ve cevizli olarak iki çeşittir. Cevizli olan, tavuk ve ceviz içi ile yapılır. İçine ayrıca sarımsak, yağ, biber, tuz ve karabiber ilave edilir. Unlu olan ise un ve tavuk ile yapılır.


5- Gınnış
Mantı hamuru gibi açılan hamurdan kareler kesilir ve bir tarafından diğer tarafına yuvarlanır. Ardından tavuk suyunda kısa bir süre pişirilir. Didiklenmiş tavuk ve tavuk suyuyla servis edilir.


6- Gubate
Üçgen şeklinde hazırlanan açmalara benzer. İçine patates ya da kıyma konulabilir. Üç tarafından açık, ortalarından kapanacak şekilde yapılır. Arasına tahin, üzerine pekmez sürülür.


7- Haliva
Çi böreğe oldukça benzer. Tereyağı ile kızartılır.


8- Haluj
Haluj tuzlu ve sert hamurun içine haşlanmış patates, kişniş, pul biber, soğan ve sarımsak koyularak yapılan bir yemektir. Çerkeslerde özel olarak her ayda bir Haluj günü düzenlenir. Bu leziz ve çok güzel olan mantı türü tüm Avrupa'da yaygındır. Pişirildiği zaman hemen yenmesi gereken bir yemek çeşididir, yoksa soğur ve içindeki patates harcı katılaşabilir.


9- Halvane
Bir tür simit diyebiliriz. Bol yumurtalı bir açmadır. Üzeri yumurtalanarak fırına atılır ve böyle servis edilir. İnce ve yuvarlak şekilde hazırlanır.


10- Hurmisa
Şerbetli bir tatlıdır ve çayla çok iyi gider. Kalburabastıya benzer.


11- Jijig
Hamurun üstüne kuzu ya da dana eti konularak fırınlanan bir yemektir.


12- Lepsi
Dana veya kuzu etinin uzun süre pişirilmesiyle yapılan bir tür yahnidir. Yanında abista çok iyi gider.


13- Metaz
Buğday unundan içine peynir konan ve suda pişirilen küçük ama kalınca bir börektir.


14- Şelame
Bir tür hamur kızartmasıdır. Pişiye benzetilebilir. Yanında reçel gibi kahvaltılıklarla yenir.


15- Velibah
Gözlemeye benzer. Çerkes kahvaltıların vazgeçilmez sıcaklarındandır.
Share:

0 yorum:

Yorum Gönder